Door corona is er landelijk meer verzuim gekomen. Bij Euro Planit merken we dit doordat meerdere werknemers zich met milde klachten laten testen, maar gelukkig is dit vaak van korte duur omdat het aantal positieve tests tot dusverre nog meevallen. Met medewerkers die wel positief zijn getest onderhouden we intensief contact. Euro Planit werkt nauw samen met 1voud Werken & Gezondheid, onze arbodienst.

Casemanager Angelique Sueters is voor ons een zeer gewaardeerd contactpersoon vanuit 1voud Werken & Gezondheid, met veel parate kennis. De lijnen zijn zeer kort waardoor we gezamenlijk in staat zijn onze medewerkers de juiste begeleiding te bieden.

Angelique is sinds 5,5 jaar werkzaam bij 1voud Werken & Gezondheid als register casemanager en werkt nauw samen met Euro Planit. Ze vertelt je graag meer over haar werkzaamheden, wat ze leuk vindt aan haar werk, de impact van corona op het verzuim, de stijging in het psychische verzuim en deelt ze een aantal goede tips voor werkgevers.

Waar houd je je zoal mee bezig?

“Als register casemanager houd ik mij bezig met verschillende taken. Ik adviseer werkgevers/werknemers over alle zaken m.b.t. verzuim, preventie en de financiële gevolgen voor werknemer en werkgever. Daarnaast begeleid en ondersteun ik de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers gedurende de twee jaar van de arbeidsongeschiktheid en indien gewenst ook de 10 jaar daarna. Verder houd ik mij bezig met het aansturen, adviseren en de spin in het web zijn met betrekking tot contacten tussen onder andere A&O (arbeid- & organisatie)-psycholoog, -arbeidsdeskundige en -mediator.”

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

“Ik vind het leuk om contact te onderhouden met de werknemers en werkgevers waarmee we samenwerken. Verder haal ik plezier uit het begeleiden tijdens de arbeidsongeschiktheid en re-integratieproces en het voorkomen van verzuim. Wat ik ook erg leuk vind aan mijn werk zijn de contacten met de bedrijfsartsen, A&O- psycholoog, mediators en andere contacten uit onze providerboog. Verder zijn mijn werkzaamheden erg divers en dat vind ik erg fijn.”

Wat is de impact van corona op de duur/frequentie van verzuim?

“Werknemers melden zich vaker ziek omdat er bij milde klachten al getest moet worden, waardoor het korte verzuim oploopt. De duur van het verzuim is afhankelijk van de ernst van de klachten, denk aan kort verzuim door een verkoudheidsklacht uitlopend tot midden/lang verzuim door aanhoudende klachten zoals o.a. aanhoudende vermoeidheid. Hierdoor zijn werknemers energetisch beperkt en minder goed inzetbaar voor hun werk. Dit heeft ook impact op de persoon zelf. Als je altijd fit bent geweest en daarin nu erg beperkt bent geworden door de restverschijnselen van COVID, dan doet dit mentaal ook veel met je.”

Zie je een stijging in het psychisch verzuim?

“Zeker, dit komt onder andere doordat mensen minder sociale contacten hebben. Ze zien geen perspectief meer, ze hebben angst voor het virus of angst voor anderen die het virus op kunnen lopen. Dit kan gevoelens oproepen van eenzaamheid, stress, depressie, angst en/of slaapproblemen. Tussen de 1e en 2e golf is ook een zichtbare stijging van psychische klachten. Dit komt mede doordat mensen een heftige situatie door corona meemaken en hierdoor (blijvende) psychische klachten aan overhouden. Denk aan het overlijden of ernstige zieken vanuit de sociale kring.”

Welke tips kun je werkgevers geven?
  • Wees alert en blijf in gesprek met je werknemers;
  • Toon ook de belangstelling nadat iemand ziek is geweest en vraag hoe het met diegene gaat en of je eventueel wat voor de werknemer kan betekenen;
  • Geef je werknemers tips mee waar ze terecht kunnen bij blijvende klachten, denk aan fysiotherapie of ergotherapie e. Verder zijn er ook long COVID-afdelingen in ziekenhuizen;
  • Blijf begrip houden bij een eventuele nasleep van corona;
  • Blijf de maatregelen in acht houden;
  • Laat je werknemers testen bij (milde) klachten.

Wil je meer weten over de diensten van 1voud Werken & Gezondheid? Neem dan contact op met Angelique door te mailen naar a.sueters@1voud.nl of te bellen naar 06-12186616.

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.