Binnen de techniek zijn engineers echt onmisbaar. Maar weet jij wat een engineer nou eigenlijk doet? Wij nemen je mee in het verhaal van een engineer: Wat doet een engineer, hoe word je er een, wat verdient een engineer en wat zijn de baankansen? Wij nemen je mee in alle ins- en outs- van het vak!

 


Wat doet een engineer?

Een engineer is eigenlijk een heel algemeen begrip. Er zijn namelijk meerdere en zeer uiteenlopende vakgebieden binnen engineering. De meest voorkomende en meest brede tak binnen engineering is het vak ‘mechanical engineering’. Als engineer hou je je voornamelijk bezig met het berekenen en ontwerpen van technische tekeningen. Deze tekeningen worden gemaakt in een computerprogramma dat hier speciaal voor ontwikkeld is. Dit programma verschilt natuurlijk per bedrijf.

Als engineer krijg je informatie aangeleverd die nodig is voor de tekening. Vaak is deze informatie nog niet compleet, en ga je zelf opzoek naar de ontbrekende informatie. Ook kun je je als engineer bezighouden met het maken van offertes, handleidingen, onderhouden van contact met leveranciers en het bewaken van de projectvoortgang. 

Engineers zijn vaak goed in analyseren, ontwerpen, adviseren en onderzoeken. Daarom hebben de meeste engineers bijvoorbeeld nauwkeurig, creatief en secuur als karaktereigenschappen.

 


Hoe word ik een engineer?

Om een (mechanical) engineer te kunnen worden, heb je in ieder geval een technische opleiding nodig op HBO- of WO-niveau. Hier kun je dan kiezen voor verschillende opleidingen, zoals mechatronica, mechanical engineering, procestechniek, werktuigbouwkunde en technische bedrijfskunde. Voor een hbo-opleiding engineering heb je wel een Havo, Wo of Mbo-4 diploma nodig. Heb je geen Havo-opleiding afgerond en wil je bijvoorbeeld eerst ervaring op doen in het MBO? Dan sluiten de volgende niveau 4 opleidingen goed aan op de hbo-opleiding engineering:

  • Mbo-opleiding ‘Technicus engineering’
  • Mbo-opleiding ‘Commercieel technicus engineering’
  • Mbo-opleiding ‘Researchinstrumentmaker’

 

Natuurlijk is het ook mogelijk om, als je al werkzaam bent binnen een bedrijf waar de functie engineer openstaat, door te groeien en intern opgeleid te worden. Op dit moment is de baankans van een engineer zeer goed, want er is veel vraag naar engineers. In onderstaande afbeelding kun je iets meer informatie vinden over de huidige vraag naar engineers:

 


Wat verdient een engineer?

Het salaris van een engineer hangt af van de branche of vakgebied waar je werkzaam bent of gaat zijn. Het salaris van een engineer kan uiteenlopen tussen de €2.100,- en €6.000,- per maand. Als ‘netwerk engineer’ heb je de mogelijkheid om het meest te groeien in salaris. Je bent als netwerk engineer verantwoordelijk voor het ontwikkelen, configureren en onderhouden van verschillende netwerken.

Natuurlijk is geld niet het belangrijkste bij een baan. Ook de werkomgeving en collega’s van een engineer zijn belangrijk en moeten goed bij een persoon passen. Normaal gesproken is een engineer werkzaam op een rustige kantooromgeving. Het is belangrijk dat het rustig is op de werkvloer, omdat een engineer zich goed moet kunnen concentreren op zijn of haar werk. Vaak heb je als engineer ook de mogelijkheid om een paar dagen in de week thuis te werken. Reken- en ontwerpwerk kun je doen op je laptop.

 


Ik wil engineer worden!

Leuk! Bekijk eens de onderstaande vacatures op onze website en ga het gesprek aan! Wij helpen je graag verder. Let op: deze vacatures zijn beschikbaar sinds 6 maart 2023. Het kan dus voorkomen dat vacatures in de toekomst al vervuld worden.

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.