Een directieteam speelt een belangrijke rol bij een organisatie. Evalueren, doelen bepalen, omgaan met obstakels en het personeel managen: zomaar een aantal taken waar een team rekening mee moet houden. Omdat het voor het personeel van een organisatie vaak een ‘stap’ is om met de directie in gesprek te gaan, is 31 januari omgetoverd tot ‘de dag van de directeur’.

Wij geven je, om deze dag te vieren, een inkijkje in de werkzaamheden van Chantal te Pas: algemeen directeur van Euro Planit Personeelsdiensten.

2022: een dynamisch jaar!

2023 is alweer een maand oud. Een mooi moment om Chantal te vragen hoe zij het jaar 2022 heeft ervaren. “Ik heb 2022 als een dynamisch jaar ervaren. Het eerste kwartaal stond nog in het teken van de coronapandemie, waardoor het inzetten en de begeleiding van personeel een flinke uitdaging was. Vervolgens ontstond de oorlog in Oekraïne, waardoor er een vluchtelingenstroom op gang kwam, en er ook steeds meer gebrek aan grondstoffen ontstond. Dit zorgde voor een aantal problemen op de werkvloer: het stijgen van de energie- en brandstoffen, het leven wat voor iedereen duurder werd en natuurlijk het stijgen van de CAO-lonen in diverse sectoren. Maar naast dat alles vind ik het natuurlijk ook jammer als (oud)collega’s vertrekken naar een externe organisatie.”

Maar natuurlijk stond 2022 ook in het teken van plezier en ontwikkeling. Zo bestond Euro Planit in 2020 alweer 20 jaar! Vanwege de coronapandemie kon dit niet of nauwelijks gevierd worden, en werd besloten om het in 2022 te vieren en een jubileumreis naar IJsland te maken. “Wat hebben wij het daar met elkaar gezellig gehad”, geeft Chantal aan. Daarnaast waren er genoeg andere hoogtepunten in 2022: “Er zijn twee nieuwe afdelingen opgericht (verzuim en facilitair) en hebben onze recruitmentactiviteiten uitgebreid met de Portugese nationaliteit. Ook zijn wij de samenwerking aangegaan met de Labour Power Company; een samenwerking waar wij veel vertrouwen in hebben!”

Kansen om te groeien

Naast deze samenwerking ziet Chantal genoeg andere kansen voor Euro Planit om in 2023 door te groeien. “Euro Planit is een platte en vooral informele organisatie. We zijn lokaal betrokken en ondernemen graag in de regio. Hierdoor zijn onze lijnen kort en kunnen we beslissingen en keuzes snel maken. We zijn oplossingsgericht, ontzorgen onze opdrachtgevers, zetten de mens centraal en doen wat we zeggen: afspraak is afspraak dus. Ik zie veel kans voor Euro Planit om dit nóg meer te benadrukken, en mijn collega’s mogen dat in 2023 wel wat meer uitdragen. We mogen echt wel wat minder bescheiden zijn, maar juist trots uitdragen dat we goed zijn in ons werk”, aldus Chantal.

“De arbeidsmarkt is momenteel erg krap, en dit zal de komende jaren door vergrijzing niet veel beter worden. Binnen Euro Planit zie ik daardoor nog meer dan genoeg mogelijkheden om te groeien in zowel het uitzenden van personeel, als op het gebied van werving en selectie. Dit kan zowel met personeel uit Nederland als met personeel uit het buitenland. Daarnaast is het ook onze ambitie om medewerker te blijven enthousiasmeren om zich te laten bij- of omscholen. Verbeteren kan namelijk altijd, dat stopt nooit!”

Focus op de toekomst

Naast het opstellen van doelen en het in kaart brengen van obstakels, heeft Chantal vorig jaar zelf ook een goede les geleerd. “Soms kun je beter eerst goed in kaart brengen of een verandering in een bedrijf zin heeft, en pas als de informatie compleet is het idee uitrollen. Je moet namelijk niets forceren! Je hebt binnen een bedrijf namelijk genoeg kennis in huis waar je ook gebruik van moet maken. Je hoeft het wiel niet altijd zelf opnieuw uit te vinden.”

Er zijn ook een aantal plannen voor 2023. “Binnen Euro Planit willen we meer focus hebben op het primaire proces. Dit betekent nog steeds de bemiddeling van personeel, maar dan in de breedste zin van het woord. Ook willen we meer zichtbaar worden in de markt.” Daarnaast zijn er intern een aantal mooie plannen waar ze zich meer mee bezig wil houden. “We willen interne processen en procedures verder uitschrijven, uitrollen en waarborgen. Met andere woorden: een echte optimaliseringsslag maken dus! En natuurlijk de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers (blijven) stimuleren”, aldus Chantal.

Beren op de weg

Natuurlijk liggen er, zoals bij elk bedrijf, genoeg uitdagingen op Euro Planit te wachten. “Euro Planit heeft de afgelopen jaren een behoorlijke groei doorgemaakt. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben we ons aan moeten passen als uitzendorganisatie. Euro Planit is zich meer gaan richten op arbeidsmigranten. De basis van dit proces staat als een huis, maar de meeste processen zijn nog niet optimaal. Deze kunnen in 2023 nog wel wat verbetering gebruiken.”

Ook zijn er genoeg andere punten waar Euro Planit rekening mee moet houden, bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt. Chantal: “Ik verwacht een lichte recessie. Toch zal er altijd behoefte blijven aan flexkrachten. Door nieuwe wet- en regelgeving moeten we wel steeds creatiever worden om die flexibele krachten (waar behoefte aan blijft) binnen te krijgen en te behouden. Wat ik wel een goed plan vind is het idee van de overheid om een vergunningsstelsel in te voeren voor uitzendorganisaties. Zo scheid je namelijk het kaf van het koren! Bij Euro Planit huisvesten wij internationale medewerkers bij voorkeur in kleinere, kwalitatief goede woningen midden in de samenleving, maar ook hier hebben we samenwerking met de overheid voor nodig. Gelukkig zien zij de urgentie en willen ze daarover graag in gesprek, ondanks dat dit wat stroef verloopt.”

2023: kom maar op!

Genoeg om over na te denken dus, maar waar kijkt Chantal zelf naar uit? “Ik werk samen met het fijnste team. Samen met de kwaliteiten van dit team wil ik Euro Planit in Noord- en Oost-Nederland nog beter op de kaart zetten. Ik heb persoonlijke ontwikkelingen hoog zitten, en daarom wil ik oog en aandacht hebben voor dit team.”

Zou ze nog goede voornemens hebben voor 2023? “Zelf doe ik niet aan goede voornemens. Ik neem elke dag om er het beste van te maken. Wat gisteren niet goed ging of waar ik niet tevreden over was, moet morgen beter. Mijn gouden tip aan iedereen is dan ook: doe altijd werk waar je plezier en energie uit haalt! Bij mij zit dat gelukkig wel snor. Kom maar op 2023, ik heb er zin in!”

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.