Er bestaan maar liefst 84 beroepen die iets te maken hebben met Computer Numerical Control (CNC). Die beroepen variëren van “CNC-kanter” en “CNC-operator” tot “CNC-precisiedraaier-frezer” en “machinebediener CNC-bewerkingseenheid”. Kort gezegd is CNC een manier om verschillende soorten materiaal zoals hout, kunststof en metaal op een nauwkeurige, computergestuurde manier te bewerken tot een eindproduct.

Met deze 84 bestaande beroepen liggen banen in de CNC-techniek in de huidige arbeidsmarkt voor het oprapen. Precies daarom duiken we samen wat dieper in de top 4 van CNC-functies, want wat heb je nu precies nodig om deze functies uit te voeren en aan welke vacatures kunnen we dan denken?


 #1 - CNC-Kanter

Als CNC-Kanter bewerk je metalen platen die met een afkantpers een V-vorm buigt in het materiaal. Om deze functie uit te voeren heb je meestal een mbo-niveau 2 opleiding in metaalbewerking of kanten gevolgd. Vaak wordt hiervoor op het vmbo (wat vroeger het LTS werd genoemd) al een basis gelegd. In vervolgstudies ga je vaak wat dieper in op de programmering en leer je de verschillende machines kennen die hierbij gebruikt worden. Daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden om jezelf om te scholen om zo op latere leeftijd de fijne kneepjes van het vak te leren kennen. 

Op dit moment zijn er zo’n 503 openstaande vacatures in heel Nederland. Dit maakt de baankans voor een CNC-kanter uitstekend. CNC-katers zijn over het algemeen vaak accuraat, creatief, hebben veel doorzettingsvermogen, werken gedetailleerd en zijn heel resultaatgericht. Daarnaast zijn ze onder andere punctueel, veerkrachtig, stressbestendig, doelgericht, vasthoudend en ambitieus te noemen. Herken jij jezelf hierin? Misschien is een van deze vacatures wel iets voor jou:

 


 

#2 - CNC-Draaier

Als CNC-draaier maak je allerlei producten op een kleine tot middelgrote draaibank. Hier kun je werken met materiaal als staal, gietijzer, koper, brons, messing en verschillende kunststoffen. Op de draaibank wordt een werkstuk met grote snelheid rond gedraaid, terwijl de machine het met een soort bijtel bewerkt. Om CNC-draaier te worden heb je minstens een vmbo opleiding én een techniek opleiding afgerond, specifiek op CNC. 

Wanneer we spreken over een CNC-draaier in persoon dan hebben we het vaak over iemand die stressbestendig is en heel gedetailleerd te werk gaat. Omdat ze vaak een compleet product leveren voor de definitieve afwerking zijn ze heel resultaatgericht. Daarnaast hebben ze veel zelfkennis en zijn ze koning(-in) in rustig blijven. Zie jij jezelf hierin terug? Dan is het fijn om te weten dat er 420 openstaande vacatures in Nederland te vinden zijn. Wellicht is een van deze vacatures dan misschien wel wat voor jou:

 


 

#3 - CNC-Frezer

Als CNC-Frezer werk je met machines die met roterend gereedschap materiaal verwijdert van een oppervlakte in de vorm van sleuven, groeven, randen enzovoort. Je maakt vaak producten of productonderdelen met materialen zoals hout, metaal en kunststof. Als frezer volg je vaak eerst een mbo+ opleiding zoals bijvoorbeeld de mbo-opleiding werktuigbouwkunde met een aanvullende opleiding voor CNC-Frezer. 

In Nederland zijn er op dit moment maar liefst 165 vacatures te vinden in dit vakgebied. Ook is hier de baankans dus zeer goed als je besluit om het vak van frezen te leren. Als frezer ben je een echte perfectionist, heb je veel discipline en ben je heel resultaat gericht. Je kunt jezelf goed motiveren en gaat proactief te werk. Daarnaast ben je ook nog eens wendbaar en kritisch. Lijkt dit wel wat voor jou? Dan moet je zeker een van deze vacatures eens bekijken:

 


 

#4 - CNC-Operator

Als CNC-Operator bedien je een CNC-machine een juiste programmering in te voeren. Je houdt je dus voornamelijk bezig met het onderhouden, instellen en afstellen van de machine. Om CNC-operator te worden heb je een vergelijkbare opleiding nodig als die van CNC-kanter, een mbo-niveau 2 opleiding in metaalbewerking dus. Naast een volledige opleiding worden er ook cursussen gegeven voor volwassenen, wat omscholing mogelijk maakt. 

Operators gaan over het algemeen methodisch te werk en hebben veel aandacht voor detail. Daarnaast zijn ze doelgericht, proactief en hebben ze veel ambitie. Doordat ze zelf vaak een controlfreak zijn kunnen ze heel kritisch denken wat ze heel punctueel maakt in hun werk. Met zo’n 156 openstaande vacatures in Nederland is de kans op een baan ook hier heel groot. We sommen er twee voor je op:

 

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.