Samen met onze EU-afdeling werven we regelmatig specialisten vanuit allerlei landen en daarom laten we jullie graag kennis maken met de verschillende culturen. Deze keer nemen we jullie mee in de cultuur van Roemenië. Over het algemeen weten we namelijk best wel weinig over waar het land nou precies om bekend staat. Vaak komen we niet verder dan het Ceauşescu’s communisme en de legende van Dracula, maar er is veel meer om te ontdekken in dit geweldige land! We nemen je graag mee in een paar leuke en interessante feitjes over het unieke Roemenië.

De “Martisor”

Een van de belangrijkste tradities in Roemenië is de Martisor. Deze is traditie is daarom ook opgenomen in het cultureel erfgoed van UNESCO. De naam Martisor is het verkleinwoord van het woord maart. De Martisor is een symbool van de lente en het ziet eruit als een kleine talisman die is vastgebonden met een rood en wit touwtje. Er wordt aangenomen dat de persoon die het draagt het komende jaar sterk en gezond zal zijn.

Roemeens is een romantische taal

Een interessant feit over Roemenië is dat de 1700 jaar oude Roemeense taal deel uitmaakt van de oosterse tak van de Romaanse talen, samen met het Aromanisch, Istro-Roemeens en Megleno-Roemeens. De westerse tak omvat Frans, Italiaans, Spaans, Catalaans en Portugees. 90% van de Roemenen spreekt dus een romantische taal, wist je dat? De volgende keer dat je iemand in het Roemeens hoort praten, onthoud dan dat ze in de taal van de liefde spreken.

Een van 's werelds grootste gebouwen

Nog een van die leuke feiten over Roemenië is dat het de thuisbasis is van het op een na grootste gebouw voor civiel gebruik ter wereld. Alleen het Pentagon is groter! De constructie is 270 meter breed en 86 meter hoog, heeft 1.100 kamers, waarvan de meeste nog leeg zijn, acht ondergrondse verdiepingen en een nucleaire bunker die via tunnels met andere overheidsgebouwen is verbonden. Deze constructie bevat 3.500 ton kristal, 480 kroonluchters en 700.000 ton staal en brons. Guinness Book heeft het Paleis van het Parlement gerangschikt als het duurste en zwaarste gebouw ter wereld.

Roemeense uitvindingen

De Roemenen hebben veel belangrijke dingen uitgevonden, waardoor dit gedeelte een van de belangrijkste feiten over Roemenië is. In 1910 was Parijs gastheer van de tweede editie van de Internationale Luchtvaarttentoonstelling, waar Henri Coanda deelnam met zijn vliegtuig aangedreven door de eerste moderne reactiemotor. Henri Coanda, die de motor wilde controleren, deed ook per ongeluk een demonstratie over hoe het werkte en vloog op korte afstand met het vliegtuig. Nicolae Paulescu ontdekte insuline en demonstreerde de effectiviteit van deze stof bij het verminderen van hyperglykemie. Hij gebruikte het om diabetes te behandelen. Ioan Cantacuzino, een academicus en microbioloog, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar cholera en hij vond het anticholinergische vaccin uit. Petrache Poenaru vond de pen uit in 1821, terwijl de Roemeense Anastase Dragomir de uitwerpbare stoel ontwierp, die nu wereldwijd wordt gebruikt. Bovendien was Lazar Edeleanu de eerste persoon die amfetaminen ontdekte en synthetiseerde. Hij vond ook de moderne olieraffinagemethode uit.

 

Sinds 2014 is het voor Roemenen mogelijk om zonder werkvergunning in Nederland te komen werken. Vanaf dat jaar is het aantal Roemeense werknemers aanzienlijk gestegen. Wil jij weten hoe ons EU-team jou uit de brand kan helpen met deze krachtige werknemers? Neem dan contact op via euflex@europlanit.nl of +31 575 55 55 18

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.