We hebben jullie een aantal weken geleden al kennis laten maken met ons EU-Flex team. Zij werven veel internationale professionals voor Euro Planit. Deze keer hebben onze Poolse medewerkers een aantal leuke Poolse tradities voor je op een rijtje gezet. Weet jij bijvoorbeeld al wat Smigus-dyngus inhoudt? Nee? Lees dan snel verder!

Paaszondag

Paaszondag wordt gevierd met het traditionele paasontbijt. Een belangrijk onderdeel daarbij zijn de versierde eieren. De eieren zijn geschilderd in veel verschillende patronen en kunstenaars maken er ware kunstwerkjes van.

De traditionele Poolse paasochtend gerechten zijn: Zurek (soep), witte worst en nog veel meer. Tijdens Pasen worden cadeaus gegeven aan de kinderen.

Vette donderdag

Vette Donderdag is de enige dag in Polen waarop je straffeloos pączki (donuts/oliebollen), faworki  (gefrituurde deegrolletjes) en andere zoetigheden kunt- en zelfs moet eten. Niemand denkt op die dag aan zijn dieet, want volgens de traditie moet iedereen op die dag ten minste één donut eten om zich het hele jaar door van geluk en voorspoed te verzekeren. Op Vette Donderdag staan overal in Polen rijen voor de bakkerijen en kan men zelfs uren staan om de beroemdste en meest favoriete donuts te kopen. 

Kerstmis

Met Kerstmis komen families bij elkaar om iedereen geluk toe te wensen. Daarna staat een uitgebreide en feestelijk gedekte tafel klaar met 12 traditionele gerechten. De tafel is altijd gedekt met één extra bord voor ‘de onverwachte gast’. Een van de typische kersttradities in Polen is het plaatsen van stukjes hooi onder het tafelkleed op het kerstdiner. Dit doen ze om de geboorte van Jezus in een Bethlehem-stal te vieren.

Voor kinderen is het leukste het uitpakken van de cadeautjes die door een ‘engeltje’ zijn achtergelaten onder de kerstboom. De cadeautjes mogen pas open worden gemaakt als de kinderen ‘de eerste ster’ vinden op de hemel.

Śmigus-dyngus (natte maandag)

Wees niet verrast als je op Paasmaandag in Polen bent en willekeurig wordt overgoten met water op straat. Śmigus-dyngus (ook wel natte maandag genoemd) dateert uit de Middeleeuwen en betrof alleen meisjes die door jongens met water worden bespoten. 

Breken van een spiegel

Heb je gehoord van 7 jaar ongeluk na het breken van een spiegel? We zijn ervan overtuigd dat het zo is. Er is een Poolse legende over de heer Twardowski die verband houdt met een spiegel. 

Passeren onder een ladder 

Volgens het bijgeloof brengt onder een ladder doorlopen ongeluk. Een ladder die ergens tegenaan leunt vormt een natuurlijke driehoek met de muur en de grond. Aangezien de driehoek het symbool is van de heilige drie-eenheid, zien onze voorouders het onder een ladder doorlopen als een straffende daad. Wie dit wel deed, werd beschuldigd van duivelsverering.

Verdrinking van Marzanna

Afkomstig uit een heidens ritueel (heiden is een bijgeloof), verbranden en verdrinken Polen een levensgrote stropop van de Slavische godin Marzanna in een rivier om het einde van de winter te markeren en de komst van de lente te vieren. De act wordt uitgevoerd op de eerste lentedag van het jaar (tussen 19 en 21 maart).

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.