Je ziet een fantastische baan voorbij komen en besluit te solliciteren. Je bekijkt je cv nog een keer en wordt dan toch een beetje onzeker. Dan maar oppoetsen: Je maakt die ene functietitel net een beetje mooier, je verdoezelt twee maanden bankhangen en netflixen door wat maanden bij je vorige werkgever aan te plakken en je zet er toch nog een extra cursus op die je nooit hebt gevolgd. Dan ben je wel tevreden en je besluit jouw cv op te sturen. Maar is dat nou wel zo verstandig?

Oeps, foutje

Uit onderzoek van CareerBuilder blijkt dat meer dan vijftig procent van de cv’s onbewuste en zelfs bewuste fouten bevatten. Welke leugens nog al eens op een cv worden gebruikt?

  • Verfraaiing van functietitels en het overdrijven van verantwoordelijkheden;
  • Het benoemen van diploma’s van cursussen of opleidingen die niet zijn gevolgd of afgemaakt;
  • De reden van vertrek bij een werkgever;
  • Knoeien met het tijdspad van banen om gaten weg te werken of jobhopping te verdoezelen;
  • Het overdrijven van vaardigheden en kwaliteiten;
  • Valse referenties.

Maar hoe erg is zo’n ‘foutje’ op je cv nou eigenlijk? 

Kleine leugens op je cv lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen heel wat schade aanrichten. Ze zijn namelijk strafbaar in het arbeidsrecht en daarmee reden voor ontslag op staande voet.

Bij het vervalsen van diploma’s ben je wel wat verder van huis, maar toch blijkt het tegenwoordig veel te gebeuren. Afgelopen maandag plaatste nu.nl een nieuwsbericht met de volgende titel: ‘MBO Raad waarschuwt werkgevers voor valse diploma’s’. Dat gaat toch wel iets verder dan een onschuldig leugentje op je cv en daar is de straf dan ook naar.

In de wet, in artikel 225, staat namelijk: “Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.” Voor een verzonnen of vervalst diploma kun je dus zes jaar in de cel belanden. 

En dan….

En dan.. Je word uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ze vragen jou naar dat ene leugentje. Je word wat onrustig en begint zweethandjes te krijgen. Hoe houd je leugen dan stand? En wat als ze je referenties nabellen en erachter komen dat jouw leidinggevende functie toch niet zo leidinggevend was als hoe jij het omschreef? 

CV-detective Karina Ahles vertelt aan nu.nl over de gevaren van het liegen op je cv: “Een klein leugentje is niet erg, denken veel mensen. Maar ik zie het anders. Het laat zien dat je onder bepaalde druk bereid bent leugens te vertellen. En een potentiële leugenaar, die zou ik als werkgever niet aannemen.”

Heel handig is liegen op je cv dus niet. En geef toe: je nieuwe baan beginnen met een leugen is toch geen lekkere start?

 

Bronnen: www.nu.nl & www.werf-en.nl

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.