"IK HEB DE PASSIE VOOR HET VAK GEKREGEN EN DIE HEB IK NOOIT MEER LOSGELATEN"

Verschillende spuitcabines, lachende medewerkers en producten die in de hoge rails door de werkplaats reizen: zo ziet de werkplaats van ‘Ulamo coating’ eruit. Wilco Geerts is de trotse productieleider van deze afdeling: “Ik ben groot gebracht met het beroep ‘poedercoaten’ en ik mag samenwerken met mensen die dezelfde liefde hebben voor het vak, dat is toch mooi?!”

Wilco begon zijn carrière bij Ulamo in Emmerich, waar tot 2002 een vestiging van Ulamo was. Uiteindelijk is het hele bedrijf naar Ulft verhuisd. Wilco begon als afhaler, werd een allrounder en is inmiddels productieleider van Ulamo Coating. “De directeur van Ulamo had destijds een flinke onderbezetting op de afdeling ‘coating’ en vroeg of het werk niet iets voor mij was. Ik werkte bij de marechaussee, maar dat vond ik ontzettend saai dus ik dacht: ‘ach, ik probeer het wel‘. Ik begon bij het afhalen. Op dat moment zochten ze ook nog iemand voor de kwaliteit, dus ik volgde een cursus. Deze maakte ik af, maar ik ben nooit naar die functie overgestapt. Ik voelde mij goed op de afdeling en blijkbaar deed ik het werk ook erg serieus waardoor ze mij niet kwijt wilden bij het coatingproces. Ik besloot om niet van de afdeling weg te gaan en vanuit daar ben ik doorgegroeid naar productieleider.”

Poedercoater

Ulamo coating is één van de meest toonaangevende poedercoaters van Nederland. Het bedrijf staat bekend om zijn kwaliteit en diversiteit. Verschillende producten komen binnen waarna ze worden opgehangen, gecoat en ingepakt. Op de afdeling van Wilco zijn de poedercoaters daarom van groot belang. “Een poedercoater heb ik altijd nodig. Als ik geen coater heb, dan kan mijn afdeling eigenlijk niet draaien. Het is van cruciaal belang voor ons eindproduct.”

Coaten is een vak apart. Volgens Wilco zit het in je, of niet: “Als iemand een spuit in zijn hand heeft kun je al heel snel zien aan zijn beweging of hij er gevoel voor heeft”, aldus Wilco. Een coater bepaalt de lakopbouw van een product en brengt deze aan. “Of dat het nou een hekwerk is of een aluminiumkap: je moet kunnen spuiten. Het lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. Het vak wordt echt onderschat: de specifieke hand- en armbewegingen, de manier waarop je de laagdikte aanbrengt en het specifiek instellen van een robot. Het is een bijzonder beroep en is lang niet voor iedereen weggelegd.”

Poedercoaters zijn schaars. Ulamo is één van de vele bedrijven die op zoek is naar spuiters. Wie Wilco precies zoekt? “Ik ben op zoek naar de toppers die feeling hebben voor het beroep en die interesse hebben in het vak. Je hoeft echt nog geen poedercoater te zijn. Wij kunnen een poedercoater van je maken, zolang je maar de wil hebt om het vak te leren.”

Ulamo

“Ulamo is een familiebedrijf. En dat merk je! Het is een warm bedrijf en als werknemer word je onderdeel van een grote familie waar je jezelf mag zijn”, aldus Wilco. “We behandelen iedereen onder gelijke normen en waarden. Wie je ook bent en wat je ook doet binnen het bedrijf. We hebben elkaar nodig. We moeten het samen doen en we moeten dus echt van elkaar op aan kunnen. Alleen op die manier komen we tot een goed eindproduct.”

Na 31 jaar is Wilco nog steeds niet van plan om bij het bedrijf weg te gaan. “Ik weet nog dat ik na mijn eerste werkdag dacht: hier blijf ik niet lang rondlopen, maar na 31 jaar denk ik dat ik hier nooit meer weg wil. Ik heb de passie voor het vak gekregen en die heb ik nooit meer losgelaten!”

Heb jij, net als Wilco, affiniteit met poedercoaten? Of ben je bereid om het vak te leren? Ulamo biedt jou de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.

Wij zijn op zoek naar meerdere coaters. Bekijk de vacatures voor poedercoater hier.

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.